Koronavirüs Sürecinde Depresyondan Korunma Yolları

Ülkemizde ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği günden bu yana, vaka sayılarının artması ve belirsizliğin gündemdeki yerini koruyor olması, kaygı düzeyimizi artırmaktadır. Artan belirsizlik, güven duygusunu zedelemektedir. Bütün bunlara ek olarak; sürecin devamlılığı ile birlikte bozulan rutinler, sevdiklerimizden uzak olmanın getirdiği mutsuzluk hissi, fiziksel sağlık ve finansal konular ile ilgili endişeler, omuzlarımızda bir yük olarak kendini hissettirmektedir. Bu konulardaki kaygı içerikli düşünceler, zamanla çaresizlik hissine neden olarak depresif belirtileri tetikleyebilir. Bu durum kişide; keyifsizlik ve enerji düşüklüğüne, konsantrasyon güçlüklerine, uyku ve yeme düzeninde bozulmalara hatta madde kötüye kullanımına yol açabilmektedir. 

Süreç içerisinde çaresizlik hissi ile baş etmek ve kendinizi depresyondan korumak adına uygulayabileceğiniz bazı adımlar bulunmaktadır. 

      1. Umutlu olun

Umutsuzluk ve boşluk hissi; depresyon, enerji düşüklüğü ve yorgunluk gibi durumlara neden olur. Bu süreçte umutlu olmak psikolojik sağlamlığınızı artırarak, uygun baş etme becerileri geliştirmenize yardımcı olur.

      2. Üretken olun

Üretim ve bir şeyleri yapabilme hissi hayatı anlamlı kılar. Sürecin getirdiği boşluk hissinin, yetersizliğe neden olmasını önlemek için üretkenlik önemlidir. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız bir yemek ya da çok beğendiğiniz bir yapbozu bitirip duvarınıza asmak, üretkenlik hissini besleyecek aktivitelere örnektir.

      3. Beslenme düzeninize özen gösterin

Fiziksel ve ruhsal sağlığımız açısından düzenli ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Süreç içerisinde sürekli evde olmanın da etkisiyle birlikte, dürtüsel bir şekilde yemeğe yönelme ya da iştahta artma söz konusu olabilirken; bunun yanı sıra iştahta azalma ve yemek yemeden zevk almama gibi durumlar da söz konusu olabilir. Kişinin, dürtüsel olarak yemek yeme isteğinin açlık ile ilgili olmadığını ve boşluk hissinin bunu tetiklediğini kendisine hatırlatması önemlidir.

      4. Düzenli bir uyku rutini oluşturun

Rutinlerin bozulması, uyku düzenini de olumsuz olarak etkiler. Uyumadan önce kafein ve nikotin alımına dikkat etmek, yatağa sadece uyumak için gitmek, uyuyacağınız ortamı rahatlatıcı bir hale getirmek ve yatakta teknolojik aletleri kullanmamak gibi önerileri dikkate almak uyku hijyeni açısından önemlidir.

      5. Yeni bir rutin oluşturun

Virüsün getirdiği süreç öncesinde hayatlarımız kendi akışı içerisinde devam etmekteydi. Kimimiz için çocukların okula gidiş saati, kimimiz içinse yemek ve iş saatleri gibi birçok gündelik aktivitenin belirli bir düzeni vardı. Yapılandırılmamış zaman, depresyon için bir risk faktörüdür. Bu nedenle içerisinde bulunduğumuz bu günlerin geçici bir süreç olduğunu göz önünde bulundururak, yeni bir rutin oluşturmak önemlidir. Bu durum yeni bir sürece adapte olmayı sağlayarak boşluk hissinin önüne geçer. 

      6. Bedensel aktivite yapın

Bedensel aktivite, hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için çok önemlidir. Düzenli yapılan bedensel aktivite, uyku sorununu gidermeye ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur. Süreç içerisinde dışarı çıkma şansınız olmasa bile evinizde yapabileceğiniz basit egzersizlerle ruh sağlığınızı koruma yolunda adım atmış olursunuz. Çocuğunuz ile etkileşim içerisinde olacağınız fiziksel bir aktivite ya da internet üzerinden takip edebileceğiniz programlar ile kendinizi aktif tutabilirsiniz.

      7. Sevdiklerinizle iletişim içerisinde olun

İzole olmak kavramına doğru açıdan bakmak önemlidir. Süreç içerisinde sevdiklerinizin yanında olamasanız da onlarla telefonda konuşmak ya da görüntülü sohbetler gerçekleştirmek, temasta kalmanın bir yoludur. Endişeleriniz ve hissettikleriniz hakkında sevdiklerinizle konuşmak, onlarla paylaşımlarda bulunmak ve iletişimi devamlı kılmak psikolojik sağlamlığınızı artırmaktadır. 

      8. Öz-bakımınıza özen gösterin

Evden çıkmıyor olmak öz-bakımı ihmal etmek gerektiği anlamına gelmez. Duş almamak, bazı kişisel rutinleri yerine getirmemek ve tüm gün pijamalarla oturmak bir süre sonra kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Bunun önüne geçebilmek için her zamanki öz-bakım rutinini devam ettirmeye çalışmak önemlidir.

      9. Düşüncelerinizi gözden geçirin

Bu sürecin düşünmek için bir fırsat olabileceğini unutmayın. Hayatınızın bazı noktaları üzerinde düşünme, değerlerinizi ve arzularınızı sorgulama fırsatına sahip olduğunuzu bilin. Dar bir açıdan olumsuzluklara odaklanmak yerine, hayatınızın olumlu noktalarını da kendinize hatırlatmaya çalışın.

      10. Mizahı hayatınıza geri getirin 

Mizah, psikolojik sağlamlık ve iyilik hali üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ailecek komedi filmi izlemek, karikatürleri takip etmek ve espriler yapmak, daha iyi hissetmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. 

 
Kayseri Psikolog Mihriban ALEMDAR
Scroll to Top
Sohbet aç.
💬 Yardımcı olmamızı ister misiniz?
Psikolog Mihriban Alemdar
👋 Merhaba,
Koronavirüs Sürecinde Depresyondan Korunma Yolları ile ilgili bilgi almak ister misiniz?