Şu an dünyada ve ülkemiz genelinde gündem olan Koronavirüs, ülkemizdeki vaka sayılarının artışı ile bizlerin de kaygısını artırdı. Aslında kaygı; makul bir seviyede olduğunda bizi motive eden, hayatta kalmamızı sağlayan bir duygu iken şu an bazı bireylerde işlevselliği bozan ve günlük rutinleri aksatmaya sebep olan bir düzeye çıkmaya başladı.
Koronavirüsün yeni ve öngöremediğimiz bir durum olması kaygımızı artırmakta ve belirsizlik algısını pekiştirmektedir. Ancak insanoğlunun doğası belirsizliği tolere etmeyi istememekte ve kabul etmemektedir. Bu nedenle, bu süreçte fiziksel sağlığımızı korumak hepimiz için çok önemli olsa da ruhsal sağlığımızı korumak da bir o kadar önemlidir.
Bu süreçte ruh sağlığınızı korumak için;
Rahatlamak için nefes ve gevşeme egzersizleri yapın.
Anda kalmak bu süreçte çok önemlidir. “Şimdi ve burada”ya odaklanın.
5 duyu organınızı aktive ederek içinde bulunduğunuz alanın detaylarına odaklanın ve etrafta bulunan beş nesneyi kendinize anlatın.
İçerisinde bulunduğumuz bu sürece “karantina”, “ev hapsi” gibi olumsuz etiketler atfetmek yerine kendinizi dinleyeceğiniz, üretkenliğe dönüştüreceğiniz bir süreç olarak adlandırın.
Hissettiğiniz bütün duyguları kabul edin ve nasıl hissettiğinizi sevdiklerinizle paylaşın.
En önemlisi de bilgi kirliliğinden uzak kalmaya çalışın. Aksi takdirde asılsız bilgiler kaygıyı besleyecektir.
Bütün bu bilgilere ek olarak çocuklar, süreci yönetebilmek için ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Çocuklar, biz yetişkinler kadar olayları anlamlandırma ve algılama yetisine sahip değildir. Bu nedenle ebeveynlerin, çocuklarının yaşadıkları durumlara açıklık getirmesi ve onların bu durumları anlamlandırmasına yardımcı olması büyük önem taşımaktadır.
Şu an içerisinde bulunduğumuz dönemde, bu durumların başında “Koronavirüs” gelmektedir. Virüs, çocukların aklında çeşitli soru işaretleri bırakırken, ebeveynler ise çocuklarına neyi ne kadar açıklaması gerektiği konusunda kaygı yaşamaktadır.
Bu dönemde ebeveyn olarak:
Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı hijyen kuralları ve fiziksel sağlık için uyulması gereken tedbirleri çocuğunuzla birlikte uygulayın.
Çocuklarınızın sorduğu soruları cevaplarken öfkelenmeyin. Sabırla ve kaygı oluşturmadan soru işaretlerini ortadan kaldırmaya çalışın.
Çocuklarınızı gereksiz ve yanlış bilgiden uzak tutun.
Çocuğunuzun öfke, üzüntü, kaygı gibi duygularını paylaşmasına izin verin ve duygularına atıf yapın.
Üretkenliğini ve yaratıcılığını geliştirmek için çocuğunuzu yazmaya, çizmeye ve okumaya teşvik edin.
Birlikte yapmak istediğiniz ama yapmaya fırsat bulamadığınız etkinlikleri listeleyin ve yapmaya başlayın.
Cep telefonunuzu bir süreliğine kenara bırakın ve bu sürecin yeniden aile olabilmeniz için iyi bir fırsat olduğunu unutmayın.